Teleskopik Vanalar Dört ana bölümden oluşan Teleskopik Vanalar, dayanıklı yapıları ve kolay kullanımları sebebiyle oldukça tercih edilebilen akış kontrol ekipmanlarındandır. Ayrıca bu ekipmanın genel kullanım amaçları ikiye ayrılır. Suyun akışını düzenlemek ya da engellemek için göletlerde, su artıma tesislerinde ve depolarda kullanılırlar.
Teleskopik vanalara aynı zamanda çamur çekme ya da durultma vanaları da denilebilmektedir. Bu vanalar sabit yapıda duran bir boru üzerinde aşağı ve yukarı kayma gerçekleştirebilen tahliye hortumundan oluşurlar. Teleskopik vanalar da suyu taşıma özelliğine sahip özel bir sifon sistemi bulunmaktadır. Bu sistemde su akışındaki seviyenin korunması sağlanmaktadır.
Teleskopik Vanaların Oluştuğu Bölümler
Şasi; ekipmanların montaj işlemlerinde kolaylık sağlamasının yanında sızdırmazlık özelliği de bulunmaktadır.
Vana; şasiye ek olarak sızdırmazlık özelliğine sahip olan vana, ölçülebilmesi ve boyutlandırılması mümkün olan su akışına uygun niteliklerde üretilmektedir.
Mil; teleskopik vanaların aşağı ya da yukarı hareket ettirilmesine yarayan bölümdür.
Tahrik Grubu; el ile kumanda edilen vanalarda bulunurlar. Motorlu vanalarda da Redüktör ya da Actuator olarak iki seçenekte karşımıza çıkmaktadırlar.