Çökeltme havuzlarından alınan biyolojik ya da kimyasal çamurun içerisinde bulunan fazla suyu uzaklaştırarak katı madde miktarının arttırılması amacı ile kullanılan bir prosestir. Çamurun yoğunlaştırılması içerisindeki katı maddenin arttırılması, susuzlaştırma adımlarına ait sistemlerin daha küçük seçilmesine olanak tanır. Sabit Köprülü Merkez Şaftlı Yoğunlaştırıcı’lar çapı 16 m ye kadar olan çökeltim havuzlarında kullanım için uygundur. Daha büyük çaplar için ekonomik olarak uygun değildir. Bu tür durumlarda döner köprülü yoğunlaştırıcılar tercih edilmelidir.
Sabit köprülü merkez saftlı yoğunlaştırıcılar, daha önceden çökeltme havuzlarının tabanından sıyırılarak alınan çamurun kalınlaştırılması için kullanılmaktadır. Alınan kimyasal ya da biyolojik olan bu çamurun, çamur susuzlaştırma malzemelerine geçişi yapılmadan önce biraz kalınlaştırılması gerekmektedir.
Çamurun, çamur susuzlaştırma ekipmanlarına gönderilmeden önce kalınlaştırılmasını sağlayan yoğunlaştırıcılar, yavaş bir karışım hareketiyle çalışırlar. Bu yavaş karıştırma hareketi çamurun kıvamını arttırır. Aynı zamanda dipte kalan çamurlar da bu hareket ile beraber merkez koniye sıyrılır.
Yavaş hızla dönen çamur yoğunlaştırıcılar, katı ve sıvı değişkenleri de birbirinden ayırarak; sıvı maddelerin üst kısma, katı maddelerin ise alt kısma inmelerini sağlar.
Bu sistemde tahrik grubu, çelik bir köprü üzerine ya da sabit bir betonarme yapı üzerine yerleştirilir ve döndürülür. Kullanılması en uygun olan havuz çapı 16 metredir. Orta ve küçük ölçekli kanallar için kullanılması uygundur. Daha geniş havuz çaplarına orantılı olarak daha büyük tahrik grubu kullanılacağından, sistem işlevini yeterli düzeyde gerçekleştiremez ve ekonomik yapısından ödün verir. Uzun ömürlü kullanılamaz. Daha büyük havuz çapları için döner köprülü yoğunlaştırıcıların kullanılmasını öneririz.